İstanbul Kalkınma Ajansının, Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında desteklenmeye değer görülen ‘Daha Çok Dahi Çocuk Projesi’ Ümraniye Belediyesi’nin öncülüğünde “Bilge Çocuk ’’ adı altında yürütülmektedir.
Projenin diğer paydaşları, Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı, İstanbul Üniversitesi ve Ümraniye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüdür.
Projenin hedefi; çocuk ve gençlerin potansiyellerini en üst seviyelerde gerçekleştirmeleri, mutlu, üretken, yaratıcı bireyler olarak var olabilmeleri için fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesidir.
Proje ile yerel düzeyde üstün çocukların belirlenmesine yönelik tanılama metodolojisini uygulamakta olan Ümraniye RAM tarafından önerilen 60 üstün çocuğa akademisyenler tarafından geliştirilmiş eğitim programları uygulanarak tüm sürecin izleme ve ölçme değerlendirme çalışmaları yapılacaktır. Proje ile eş zamanlı olarak üstün çocukların yakın çevreleri de (aile ve öğretmen) desteklenecek ve çocuk üzerinde olumlu etkinin sürdürülebilirliği sağlanacaktır.
Proje hedef grupları olan aileler ve öğretmenlere yönelik tanıtım ve bilgilendirme toplantısı Ümraniye Nikah Sarayı’nda yapıldı. Programa, hedef grupları dışında; Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın yanı sıra, Belediye Başkan yardımcıları, birim müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Sorumluları, Eğitimciler, Akademisyenler ve çok sayıda konuk katıldı.
Proje kapsamında üstün çocuklar için geliştirilen 180 saatlik zenginleştirilmiş eğitim programı, ailelere yönelik 16 saatlik bir özelleştirilmiş aile eğitim programı ‘’Ümraniye Necip Fazıl Kültür Merkezinde’’ uygulanmaktadır. Ayrıca, ilçede görev yapan 3000 öğretmene 3 saatlik farkındalık semineri uygulanacaktır. Ayrıca proje kapsamında, program geliştirme ve uygulama aşamalarında görev alan öğretmenler, yetiştirilerek bu öğretmenler ilçede konuyla ilgili formatör öğretmen olarak görev alacaklardır.
Projenin en önemli özelliği bu çalışmanın yerel yönetim, üniversite, sivil toplum ve ilçe Milli Eğitim Konsorsiyumu ile yürütülen bir model olmasıdır. Bu modelle nüfusun %2’sini oluşturduğunu bildiğimiz üstün yetenekli çocukların eğitim ihtiyaçlarına yönelik yerel kaynakla karşılanabilir ve sürdürülebilir destekleyici eğitim uygulamaları gerçekleştirilecektir.