T.C Ümraniye Belediyesi
Sıfır Atık Çalışmaları

Sıfır Atık Çalışmaları

EVSEL ÇÖP ATIKLARI

Ev ve işyerlerinde oluşan evsel atıklar, 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında çevreyi ve insan sağlığını ön planda tutarak tüm mahallelerden her gün düzenli olarak toplanmaktadır.

İlçemizde, evsel atık toplama çalışmaları haftanın yedi günü yürütülmekte olup mahallelerin tüm cadde ve sokaklarında bulunan konteynerlerden kapıdan kapıya toplama usulü ile toplanmaktadır.

Bu çalışmalar UKOME kararı gereği gündüz trafiğini aksatmayacak şekilde gece yapılmakta olup gündüz yoğun lokasyonlarda ise küçük araçlarımızla 7/24 esasına uygun olacak şekilde yürütülmektedir.

 

 

 

AMBALAJ ATIKLARI

Ambalaj atığı toplama çalışmaları; Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı doğrultusunda sürdürülmektedir.

Ev ve iş yerlerinde oluşan kağıt, plastik, metal gibi geri dönüşebilir atıklar, ambalaj atığı toplama ekipmanlarımız olan konteyner, kutu ve poşet kullanılarak diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmekte ve Müdürlüğümüz ekipleri tarafından düzenli olarak toplanmaktadır.

İlçemizde, ambalaj atığı toplama çalışmaları haftanın altı günü yürütülmekte olup her mahallenin tüm cadde ve sokaklarında haftanın belirli günleri kapıdan kapıya toplama usulü ile ambalaj atıkları toplanmaktadır. Toplama günlerinde kaynağında ayrı toplama yapılan vatandaşlarımızdan dolu poşetleri alınarak yerine yeni poşetleri verilmektedir.

Mahallelerimize yerleştirilen Mobil Atık Getirme Merkezleri sayesinde ise kağıt, plastik, metal, elektronik, bitkisel atık yağ ve atık piller diğer atıklardan ayrı olarak toplanmaktadır.

Kaynağında ayrı toplanarak Toplama Ayırma Tesisi ’ne gönderilen ve ayırma bantlarında türlerine göre ayrıştırılan ambalaj atıkları geri dönüşüme ve ekonomiye kazandırılarak çevre kirliliğinin önüne geçilmektedir.

Geri dönüşüm nedir

Ambalaj atıklarının özelliklerinden yararlanılarak içindeki bileşiklerin fiziksel veya kimyasal yolla başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine geri dönüşüm adı verilir.

Ambalaj atığı türleri

Kağıt Atıklar                      : Kağıt ambalajlar, karton koli, defter, kullanılmış gazete, dergi, kitap vb.

Plastik Atıklar                    : İçecek şişeleri, şampuan kutuları, temizlik maddelerinin kutuları, sıvı yağ, yoğurt, margarin kapları, plastik bidon ve kaplar vb.

Metal Atıklar                     : Metal içecek kutuları, konserve ve teneke kutular vb.

Kompozit Atıklar             : Kağıt ve plastik karışımı malzemeden üretilen içecek kutu ve ambalajları. (süt ve meyve suları kutuları, çikolata ambalajları vb.)

 

Bunları biliyor musunuz?

  • Teneke içecek kutusunun kullanımı sonrası geri dönüşüp market raflarında yerini alması 60 gün gibi kısa bir süre alır.

  • Bir teneke kutu geri dönüşümü ile kazandığımız enerji bir televizyonun 3 saatte harcadığı enerjiye eşittir.

  • 1 ton kağıdın geri dönüşümü ile 17 adet ağaç, 1,450 litre petrol, 4,000 kw enerji, 26,600 litre suyu tüketmemiş oluruz.

  • 2,5 Lt’lik bir plastik şişe geri kazanılırsa 6 saatlik 60 watt’lık elektrik enerjisini tasarruf etmek mümkündür.

  • Okyanusta her 10 balıktan birinde plastik atık izleri bulunmaktadır.

  • Dünya çapında plastik kullanımı bu hızla devam ederse 2050 yılında denizlerde, balıktan çok plastik atık bulunacak.

Unutulmamalıdır ki doğal kaynaklar sınırlıdır ve yaşamın sürdürülebilmesi için bu kaynakların verimli bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Geri dönüşüme kazandıracağınız her bir atık daha temiz ve yaşanılabilir bir dünya için katkı sağlayacaktır.

İlgili yönetmelikler

  • Sıfır Atık Yönetmeliği

  • Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği

  • Atık Yönetimi Yönetmeliği

Bilgi için: 444 9 822

 

 

 

CAM ATIKLARI

Kırılabilir ve keskin özellikleri sebebiyle canlılar için yaralayıcı olabilen ve atıldıktan sonra doğada binlerce yıl kalabilen cam atıkları Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında Müdürlüğümüz ekipleri tarafından düzenli olarak toplanmaktadır.

Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı doğrultusunda; ilçemizin yoğun caddeleri, alış veriş merkezleri, iş merkezleri ve toplu konut yerlerine yerleştirdiğimiz cam kumbaraları ile mobil atık getirme merkezleri sayesinde diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilen cam atıkları ekiplerimiz tarafından düzenli olarak 

toplanmaktadır. Lisanlı tesislerde geri dönüştürülen cam atıklar ekonomimize kazandırılarak enerji ve hammadde tasarrufu sağlanmaktadır.

Cam atığı türleri; İçecek şişeleri, konserve kavanozları, reçel kavanozları vb.

İlgili yönetmelikler

  • Sıfır Atık Yönetmeliği
  • Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği
  • Atık Yönetimi Yönetmeliği

Bilgi için: 444 9 822

 

BİTKİSEL ATIK YAĞLAR

Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’nde bitkisel atık yağların; çevre ve insan sağlığına zarar vermeden yönetiminin sağlanarak yakıt ve elektrik olarak ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir.

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan “Bitkisel Atık Yağ Yetki Devri” ile doğrudan veya dolaylı bir biçimde yüzey ve yer altı sularına, kanalizasyona, drenaj sistemleri ile toprağa verilmesinin önüne geçmek için Müdürlüğümüz ekiplerince denetimler yapılmaktadır.

İlçemizdeki kafe, lokanta, yemek fabrikaları gibi yerler bitkisel atık yağları kanalizasyona veya toprağa dökülmemesi konusunda denetlenmiş, atık yağ sözleşmesi olmayan işletmelerin sözleşme yapmaları sağlanmış ve bu atıklarını lisanslı olmayan firmalara satmamaları lisanslı firmalara teslim etmeleri konusunda uyarılmıştır. Ruhsat Denetim Müdürlüğü ile ortak çalışma yürütülerek ruhsat alım aşamasında olan bu tarz yerlerden bitkisel atık yağ sözleşmesi istenmektedir. Bitkisel atık yağ bidonlarında biriktirilerek muhafaza edilen bu atıklar lisanslı firmalar tarafından düzenli olarak toplanmaktadır

Vatandaşlarımız tarafından kaynağında ayrı olarak biriktirilen bitkisel atık yağlar, toplama noktası olarak belirlediğimiz okul, kültür merkezi, bilgi evi, muhtarlıklar ve mobil atık getirme merkezlerine getirilmekte olup iş yerlerinde ise Belediyemizle sözleşme yaptıktan sonra atık yağları düzenli olarak toplanmaktadır.

Bitkisel atık yağlarınızı toplama merkezlerimiz olan; okullar, kültür merkezleri, bilgi evleri, muhtarlıklar ve mahallelerimizde bulunan mobil atık getirme merkezlerine bırakabilirsiniz.

Bitkisel atık yağların zararları

Atık yağlar yüksek sıcaklıkta kolaylıkla okside olmakta kullanım ömürlerini tamamladıktan sonra ekotoksik özellik göstermektedir. Çevreyi kirletmekte ve bulunduğu ortamda yaşayan canlılara zarar vermektedir. Yeraltı sularını kirletmekte, sualtı canlı varlıklarını etkilemekte, kanalizasyon sistemlerinde ve atık su arıtma tesislerinde tıkanıklıklara ve kirlilik yükünün artmasına neden olarak işletim ve bakım maliyetini arttırmakta, toprağa döküldüğünde kirlenmelere neden olmaktadır. Yapılan araştırmalarda atık su kirliliğinin % 25’ini kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağların oluşturduğu bulunmuştur.

Bunları biliyor musunuz?

  • 1 Lt atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir.
  • Kullanılmış bitkisel atık yağlar evsel atık su kirliliğinin % 25 ‘ini oluşturmaktadır.
  • Denize akarsuya ve göllere ulaşan bitkisel atık yağlar çevreyi kirlettiği gibi diğer canlı türlerine zarar vermektedir.
  • Bitkisel atık yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önlemektedir.
  • Atık yağlar zamanla suda bozunarak sudaki oksijeni tüketmektedir.
  • Atık yağlar atık su toplama sistemlerinin (kanalizasyon, kolektör v.b.) daralmasına ve tıkanmasına neden olmaktadır.
  • Atık bitkisel yağlar arıtma sistemlerinde arıtma güçlüklerine ve çok önemli maliyet artışlarına sebebiyet vermektedir.
  • Daralma, tıkanma nedeniyle tamir ve değiştirmenin verdiği milyonlarca dolar zararın yanında sızmalarla yeraltı sularına karışmasına sebebiyet vermektedir.

Müdürlük olarak, bitkisel atık yağların kontrolsüz bir şekilde çevreye bırakılmasını engelleyebilme adına lisanslı toplayıcılar tarafından bitkisel atık yağlar toplattırılmaktadır. Bu çalışmaya destek olduğunuzda;

  • Çevre kirliliğinin önlenmesine katkıda bulunacaksınız.
  • Sürdürülebilir bir kalkınma için yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarının yerli biodizel üretiminde kullanılması ile ülke ekonomisine katkıda bulunacaksınız.
  • Alt yapı tesislerinin işletim maliyetlerinin düşmesine ve ekonomik kullanım ömürlerinin artmasına katkıda bulunacaksınız.
  • Bitkisel atık yağların gıda zincirinden uygun zamanda çekmekle kendi sağlığınızı koruyacaksınız.
  • Kızartmalık bitkisel atık yağların hanelerden toplanması; Çevre ve Orman Bakanlığı’nca lisans verilmiş firmalarca yapılacağından kötü amaçlı insanlar tarafından tekrar gıda zincirinde kullanılmasını engellemiş olacaksınız.

Bitkisel atık yağların; doğrudan veya dolaylı bir biçimde yüzey suları ile yeraltı sularına, denizlere, kanalizasyona, drenaj sistemleri ile toprağa verilmesi yasaktır.

Bitkisel atık yağlarınızı lütfen lavabolara dökmeyiniz!

İlgili yönetmelikler

  • Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği
  • Atık Yönetimi Yönetmeliği
  • Sıfır Atık Yönetmeliği

 

ATIK MOTOR YAĞLAR

Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’nde atık yağların; depolanması, toplanması, taşınması, enerji geri kazanımı ve bertaraf edilmesi sağlanarak çevre ve insan sağlığının korunması ile doğal kaynakların verimli kullanımının sağlanması hedeflenmektedir.

Bakanlığımız tarafından yetkilendirilmiş kuruluş PETDER (Petrol Sanayi Derneği) ve atık yağ toplama yetki belgesi olan lisanslı firmalar tarafından toplanan atık yağlar çevre lisansına sahip atık yağ rafinasyon tesislerine gönderilmektedir.

Akaryakıt istasyonları, tamirhaneler, servisler ve motor yağı değişimi yapan işletmeler gibi atık yağ üreticisi olan iş yerlerinden toplanan atık yağlar enerjiye çevrilerek ekonomiye kazandırılmakta ve çevre kirliliğinin önüne geçilmektedir.

İlgili yönetmelikler

  • Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği
  • Atık Yönetimi Yönetmeliği
  • Sıfır Atık Yönetmeliği

 

ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLER

Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği’nde atık lastiklerin; çevreye zarar vermemeden toplama ve taşıma sisteminin kurularak geri kazanımının veya bertarafının sağlanması hedeflenmektedir.

Bakanlığımız tarafından yetkilendirilmiş kuruluş olan LASDER (Lastik Sanayicileri Derneği)  tarafından yetkilendirilmiş firmalar aracılığıyla toplanan atık lastikler çevre lisansına sahip geri kazanım tesislerine gönderilmektedir.

Oto lastikçileri ve oto servisleri gibi atık lastik üreticisi olan iş yerlerinden toplanan atık lastikler geri kazanım tesislerine gönderilerek enerji ve hammaddeye dönüştürülmekte ve ekonomiye kazandırılmaktadır.

İlgili yönetmelikler

  • Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği
  • Atık Yönetimi Yönetmeliği
  • Sıfır Atık Yönetmeliği

 

ATIK PİLLER

Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği’nde atık pillerin; insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden toplama sisteminin kurularak geri kazanımının veya nihai bertarafının sağlanması hedeflenmektedir. Bakanlığımız tarafından yetkilendirilmiş kuruluş olan TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği) tarafından toplanan atık piller Kömürcüoda yerüstü atık pil depolama sahasında bulunan sızdırmazlığı sağlanmış özel betonarme depolar içerisinde bertaraf edilmektedir.

Toprak için yüksek derecede kirletici olan atık pillerin oluşturduğu çevre kirliliğinin önüne geçebilmek için Ümraniye Belediyesi TAP ile yapmış olduğu protokol çerçevesinde çalışmalarını yürütmektedir.

Çalışmalar kapsamında atık pil toplama noktalarımız olan resmi kurum/kuruluş, iş yerleri, okullar, kültür merkezleri, bilgi evleri ve muhtarlıklarda bulunan atık pil toplama kutuları ile mahallelerimizde bulunan mobil atık getirme merkezleri sayesinde diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilen atık piller Müdürlüğümüz ekipleri tarafından toplanmaktadır.

Okullarımızda atık pillerle ilgili bilinci arttırmak adına her yıl yarışmalar düzenlenmekte ve ödüller dağıtılmaktadır.

Atık pil ve zararları

Kullanım ömrünü tamamlamış ve/veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılamayacak duruma gelmiş olan pillere, atık pil denilmektedir.

Atık piller çöpe atıldığı zaman, pilin dışındaki kap zamanla delinerek içindeki metaller ve kimyasal maddeler toprağa veya suya karışabilir. Bertaraf edilmeyen atık piller, çöpe atıldığı zaman hava, su ve toprak kaynaklarını kirletmektedir ve bu kirliliğin giderilmesinin maliyeti çok yüksektir.

İlgili yönetmelikler

  • Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği
  • Atık Yönetimi Yönetmeliği
  • Sıfır Atık Yönetmeliği

Bilgi için: 444 9 822

 

 

ELEKTRİK VE ELEKTRONİK ATIKLARIN TOPLANMASI

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yönetmeliği’nde atık elektrikli ve elektronik eşyaların; çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden toplama sisteminin kurulması ve yönetilmesi ve geri dönüşümü sağlanarak ekonomiye kazandırılması hedeflenmektedir.

Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı doğrultusunda mahallerimize yerleştirdiğimiz mobil atık getirme merkezleri ile diğer atıklardan ayrı olarak toplanan AEEE’ler Müdürlüğümüz ekipleri tarafından düzenli olarak toplanmaktadır. Çevre izin ve lisans belgesine sahip tesislerde ayrıştırılan AEEE’ler geri dönüşümü sağlanarak ekonomimize kazandırılmaktadır.        

İlgili yönetmelikler

  • Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yönetmelik
  • Atık Yönetimi Yönetmeliği
  • Sıfır Atık Yönetmeliği

 

ATIK İLAÇLAR

Atık ilaç toplama çalışmaları, Sıfır Atık Yönetmeliği doğrultusunda Belediye Başkanlığımızın İstanbul Eczacı Odası ve Ümraniye İlçe Sağlık Müdürlüğü ile yapmış olduğu protokol ve iş birliği çerçevesinde yürütülmektedir.

Çalışmalar kapsamında evlerden kaynaklanan atık ilaçlar toplama noktalarımız olan Aile Sağlığı Merkezleri ve Eczanelerde bulunan atık ilaç kutularında biriktirilerek diğer atıklardan ayrı olarak toplanmaktadır.

Çevreyi ve insan sağlığını doğrudan etkileyen bu tehlikeli atıklar, Müdürlüğümüz tarafından haftanın altı günü düzenli olarak toplanmakta ve İSTAÇ Yakma Tesisine gönderilerek bertaraf edilmektedir.

İlgili yönetmelikler

  • Sıfır Atık Yönetmeliği
  • Atık Yönetimi Yönetmeliği

 

ATIK GİYSİLER

Atık giysi toplama çalışmaları; Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında ve Bakanlığımız tarafından onaylanan “Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı“ doğrultusunda sürdürülmektedir.

Mahallelere bulunan atık giysi kumbaraları ile diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilen atık giysiler ekipler tarafından toplanarak toplama/ayırma tesislerine gönderilmektedir. Toplama/ayırma tesislerine gönderilen bu atık giysiler ekonomiye geri kazandırılarak enerji ve yakıt tasarrufu sağlanmaktadır.

 İlgili yönetmelikler

  • Sıfır Atık Yönetmeliği
  • Atık Yönetimi Yönetmeliği

  • Proje Kategori
    Sosyal Hayat
  • Proje Durumu
    Tamamlanan
  • Proje Yılı
    2024 Yılı
  • Mahalle