T.C Ümraniye Belediyesi
Zabıta - Ar-Ge ve Basın Yayın Büro Projesi

Zabıta - Ar-Ge ve Basın Yayın Büro Projesi

Ar-Ge (Araştırma Geliştirme), 4691 Sayılı ‘Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Mevzuatı’nda, ‘‘Bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayacak yeni bilgileri elde etmek veya mevcut bilgilerle yeni malzeme, ürün ve araçlar üretmek, yazılım üretimi dâhil olmak üzere yeni sistem, süreç ve hizmetler oluşturmak, mevcut olanları geliştirmek amacı ile yapılan düzenli çalışmalar’’ olarak tanımlanmaktadır.

Diğer bir deyimle Ar-Ge, bilimsel ve teknik bilgi birikimini artırmak amacıyla, sistematik bir temele dayalı olarak yürütülen, etkin bir çaba ve bu bilgi birikiminin yeni uygulamalarda kullanımıdır. Ar-Ge, adından da tam olarak anlaşıldığı gibi, önce araştırma, henüz bulunmamışı bulma, sonra da bilgiyi ve hizmeti ortaya koyma, geliştirme veya yenilemeyi içerir.

Ar-Ge, kişinin, toplumun ve kültürün bilgi birikimini artırmak ve bu birikimin yeni uygulamalara yol açması amacıyla perspektifi geniş, objektif bir bakış açısı ile yapılan yenilikçi işleri kapsar.

Ümraniye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü bünyesinde işleyişi düzenlemek maksadıyla projesi geliştirilen ve faaliyete geçirilen Ar-Ge Bürosu ile Basın Yayın Bürosu, temel stratejik amaç ve hedefler ile imkân ve kaynaklar arasındaki dengeyi gözetmeyi temel ilke edinerek, hazırlanan stratejik plan ve dosyaların, tutarlı ve gerçekleştirilebilir önceliklere yoğunlaşmasını sağlamayı amaçlamaktadır.


Stratejik plan ve dosyalar önümüzdeki dönemde öngörülebilirliği arttırarak belirsizlikleri azaltacak ve iç tutarlılığı olan bir ‘Etkin Zabıta Modeli’ oluşturacaktır.

Ar-Ge Büro, bünyesinde faaliyet yürüten Basın Yayın Bürosu ile birlikte, sürecin doğal yapısında işleyişiyle, vizyonumuzu, gerçekleştirmek istediklerimizi, en iyi şekilde ifade edebilecek bir yapıyı hedeflemektedir. Bilgi ve özveriyi esas alarak, donanımı ve standartları yüksek bir Zabıta Birimi oluşturmak, tüm Belediyeler ve Zabıta Birimleri arasında örnek bir noktada olmak, tüm faaliyetlerin eksiksiz ve zamanında yapılmasını sağlamak, ‘Zabıta Belediyenin Aynasıdır’ sözüne atıfta bulunarak hizmetleri büyük bir özveri içerisinde sunmak projenin genel perspektifidir. 

Ar-Ge Büro dâhilinde etkinliğini yürüten Basın Yayın Bürosu, Ar-Ge Büronun temel stratejik amaç ve hedeflerine ulaşmasında yardımcı bir misyon yüklenmekte, adından da anlaşılacağı gibi, Zabıta Müdürlüğü’nün basın ve yayın işlerini düzenlemektedir. Fotoğraf ve görüntü etkinliği üzerine mantığı kurgulanan Basın Yayın Bürosu, faaliyetlerin görsel ve yazılı ortamda da görünmesini sağlayacaktır.

Zabıta iş kalemleri dosyalarının hazırlanmasından, resim ve görüntülerin etkin bir arşiv sistemine dâhil edilmesine, yapılan faaliyetlerin basın yayın ortamında görülmesinden, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine kadar, geniş bir yelpazede etkinliğini sürdürecek olan ‘‘Zabıta Müdürlüğü Ar-Ge ve Basın Yayın Büro Projesi’’ diğer Zabıta Birimlerine ve Belediyelere de örnek teşkil edecek bir yapı hedeflemektedir.

Projenin önceliklerini ve genel yapısını şu maddelerle açıklayabiliriz;

 Zabıta Müdürlüğü’nün yapacağı tüm faaliyetlerde sistemli ve organize bir yapıyı ortaya koymak. Personelin olaylara karşı hareket süreçlerini belirleyerek, daha bilinçli hareket etmelerini sağlamak.


 Zabıta Müdürlüğü’nün faaliyet yürüteceği iş kalemleri dosyalarını (Örn: Ekmek ve simit fırınları denetim dosyası, Pazar toplu çalışma dosyası, internet cafeler denetim dosyası vs.) büyük bir titizlik içerisinde hazırlamak, yasal statünün gözetilmesiyle birlikte uygulanmasını sağlamak.

 Yapılacak bütün iş ve işlemlerin Kanun ve Yönetmeliklere bağlı yapılması için gerekli düzenlemeleri yapmak. Kanun ve yönetmeliklerin değişmesi, geçerliliğini yitirmesi vb. gibi durumlarda güncellemesini yaparak, Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin bu duruma göre pozisyonunu belirlemesini ve organize olmasını sağlamak.

 Yapılacak faaliyetleri personele duyurmak ve bilgilendirme toplantıları düzenleyerek, personelin dosyaya birebir vakıf olmasını sağlamak. Uygulama tekniklerini esas alarak, personelin uygulama açısından yeterliliğini yükseltmek.

 Personele mevzuat, kişisel gelişim, mesleki eğitim vb. derslerin verilmesini sağlayarak, personelin eğitimli ve donanımlı bir yapıya kavuşmasını sağlamak.

 Yapılan bütün faaliyetlerin resim ve görüntülerini, faaliyetin dosyasına dâhil ederek, daha ayrıntılı, açıklayıcı ve tamamlayıcı bir yapı ortaya koymak.

  • Proje Kategori
    Teknoloji & Strateji
  • Proje Durumu
    Tamamlanan
  • Proje Yılı
    2014 Yılı
  • Mahalle